Tvarožník
Recept na můj oblíbený a snadný tvarohový koláč. Rozpis surovin je na klasickou kulatou koláčovou formu.
SUROVINY
- 1 hrnek polohrubá mouka
- 4 PL cukr pískový
- 125 g tuk - máslo či tuk na pečení (Hera...)
- 1 ks vejce
- sůl špetka
A na náplň:
- 500 g tvaroh měkký
- 1/2 hrnku mléko
- 1 ks vejce
- 1/4 hrnku olej
- 1 ks vanilkový pudink prášek ( někdy vynechám a náplň ztuhne i bez něho )
- 1/2 hrnku cukr písek ( nebo množství dle chuti )
Z mouky, nasekaného tuku, soli, vejce a cukru zpracuji studenýma rukama rychle těsto. Žádné dlouhé hnětení, pouze co nejrychleji všechny suroviny spojit...a dát do lednice, než připravím náplň.
Náplň je nejlepší zpracovat elektrickým šlehačem, ale lze i metlou ručně.
Všechny ingredience smíchám. Mléko přilévám postupně, dokud náplň nemá polotekutou konzistenci. Vanilkový pudink má úlobu pojící i chuťovou. Mám vyzkoušené, že náplň zatuhne i bez jeho použití. Navíc některé pudinkové prášky mi čpí umělým aroma, takže výslesnou chuť spíš zkazí, než pozvednou. Pokud bych chtěla, lze pudink nahradit 40 g škrobové moučky a trochou pravé vanilky nebo vanilkového extraktu...
Poté, co je náplň hotová, natlačím těsto do koláčové formy ( mám neprilnavou, nevymazávám a nevysypávám tedy ) a vytvořim zvýšené okraje.
Na těsto naliji náplň a okraje jedním prstem zahladím a přimáčknu směrem dolů k náplni. Není to nutné, ale z estetického hlediska je to lepší. Koláč se pak i lépe krájí.
Formu vložím do předehřáté trouby a cca při 170 °C peču cca 50 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň nezpevní.
Hotovo.