Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škubánky

12. 5. 2020

20200512_110215.jpg

 

 

 

 

 

SUROVINY:

  • 500 g brambory moučné ( ne salátový typ A )
  • 75 g hrubá mouka ( nebo polohrubá, s hrubou se lépe pracuje )
  • 5 g sůl
  • mák mletý, cukr moučka na posypání
  • máslo či sádlo rozpuštěné na polití
  • mléko k zapíjení

Oloupané brambory uvařím v osolené vodě,vodu sliju do hrníčku a schovám.

 

Brambory rozšťouchám šťouchadlem, obrácenou stranou vařečky ( držadlem ) udělám " sedum šťouchů do kucmouchu " ( několikrát propíchnout rozšťouchané brambory, udělat vařečkou díry do rozšťouchané hmoty...až ke dnu hrnce ) .

 

Zasypu odváženou hrubou moukou.

 

Zaliju asi polovinou slité vody ( cca 160- 200 ml )

 

Zakryju poklicí a nechám 20 minut stát na vypnuté, ale stále horké plotýnce. Během této doby se mouka propaří.

 

Potom vařečkou vymíchám hladké těsto- kucmoch. ( zbyla-li v hrnci nějaká nevsáknutá voda- vylije se. Mně se vždy všechna tekutina vstřebala, tak s tím nemám zkušenost, ale originál receptu to takto uvádí. Tak kdyby náhodou...)

Pokud je hmota chuťově taková nijaká lehce ji dosolím. Ale jen lehce, konečné jídlo budé sladkého charakteru!!!

 

Potom lžící škubu na talíř škubánky ( správně se to dělá lžící namočenou v sádle, aby to lépe klouzalo... ), když se nechtějí ze lžíce odlepit, pomůžu jim prstem nebo malou lžičkou.

 

Posypu mletým mákem smíchaným s cukrem a poliju máslem. 

 

Jako všechna sladká jídla podávám s hrnkem mléka. Tak se to dělalo u nás doma, když jsem byla malá a pokračuji  v tom doteď :-).

 

Zbyde-li v hrnci trochu nespotřebovaného kucmochu, večer nebo druhý den se z něho dělají placky, které se opékají na horkém sádle... ( pro zastánce "ozdravování české kuchyně" opečou se na oleji, pečou se  na pečicím papíře v troubě....ale chutnat jako "spěšinky" na sádle nebudou ).

 

*Zdroj receptu je kniha Vaříme chutně, zdravě a hospodárně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář